Twitter
27 Şubat 2018 Salı

Sevdiğimiz kişinin elini tutmak, fiziksel acıları azaltıyor. Üstelik bu, sıcak bir metal parçasının verdiği acıyı uyuşturabilecek kadar etkili bir yöntem. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan yeni bir araştırma, çiftlerin el ele tutuşarak fiziksel acılarını azaltabildiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya 23 ila 32 yaş aralığında 22 çift katıldı. Kadınların kollarına, eşleri ellerini tutarken ya da yan yana otururken sıcak bir demir parçası dokunduruldu. Eşinin elini tutan kadınlar, acıyı ortalama yüzde 34 daha az hissetti. 

Araştırmanın sonuçlarına göre, acının giderilmesinin duygusal yakınlıkla ilgili olduğu düşünülüyor. Çiftler birbirlerine duydukları empatiyi, dokunarak karşı tarafa hissettirebiliyor ve beyin dalgaları aynı frekansta dans etmeye başlıyor. Empati duygusu acı hisseden kişinin stresini frenliyor ve beyin acıyı azaltan kimyasallar salgılıyor. 

El ele tutuşmanın erkekler üzerindeki etkisini söylemek zor. Zira, araştırmada sadece kadınların hissettiği acının yoğunluğu ölçüldü. Bunun yanı sıra kronik ağrılarda da etkili olup olmadığı bilinmiyor.