Twitter
02 Nisan 2018 Pazartesi

Hollanda'da yayımlanan Trouw gazetesi, Aşırı Sağcı Özgürlük Partisi'ne bir liste gönderildiğini ve listede 16 nisan 2017'de Türkiye'de yapılan referandum için oy kullanan 95 bin Türk vatandaşının isimlerinin olduğunu iddia etti.

Özgürlük Partisi listeyi Avusturya göçmenlik bürosuna gönderdi. Parti, listedeki isimlerin geçen yıl Türkiye'de yapılan referandumda oy kullanıp kullanmadıklarının tespit edilmesini istedi. Araştırma sonucunda referandumda oy kullanan, 18 bin 500 Türkün Avusturya pasaportu taşıdığı belirlendi. Bu kişilerden bin 500'üne tebligat gönderildi ve "Türk vatandaşı olup olmadığınızı ispat edin" denildi.

İddianın dayandırıldığı evrakın gayri resmi olduğunu belirten Türk vatandaşları ise, bu iddiaları kabul etmediklerini ve bu sürecin bir parçası olmak istemediklerini belirtti. Göçmen bürosu şimdiye kadar sadece 30 kişinin çifte vatandaş olduğunu tespit etti.

Avusturya'da çifte vatandaşlık yasak. Bu yüzden vatandaş olmak için başvuranlar önceki uyruğundan vazgeçmek zorunda. Yani Avusturya vatandaşı Türkler hem Türkiye'deki seçimlerde, hem de Avusturya'daki seçimlerde oy kullanamıyor. Bunu resmi olarak kanıtlayamayanların Avusturya vatandaşlığını kaybetme ve sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalma ihtimali var. Avusturya'da oy veren seçmenlerin yüzde 75'i Türkiye'de yapılan anayasa değişikliği referandumunda "evet" oyu kullanmıştı.